Alma chutney, az ősz igazi ízbombája

Golden és Granny Smith almák kerültek a chutney-ba.

Az ősz kevés ember szíve csücske, pedig megvan a maga bája. Főleg azok szeretik, akik imádják az ízeket és szívesen szorongatják még jó időben a meleg bögrét. De nézzük, hogy a pumpkin spice latte mellet, mivel lehet még feldobni az októberi házi gaszto-élményeket, vagy ha már a karácsonyi gasztro-ajándékon törnéd a fejed, arra is jó ez a recept!

Az alma egy szuper gyümölcs! Ezzel kell, hogy kezdjem, hiszen elsősorban kertész vagyok. Szóval, ha csak egy gyümölcsfát tudsz telepíteni a kertedbe, akkor az alma legyen! Nem kell sokat foglalkozni a növényvédelmével, (nyilván azért kell) millió verziója van ízben, formában, érési-, és szüretelési időben is. Csodálatos, mikor virágzik, és hosszú életű fa.

Magát a gyümölcsöt nagyon sokféle módon lehet hasznosítani, azon kívül, hogy frissen megesszük.
Süthetünk belőle, eltárolhatjuk, kísérője lehet lekvároknak is, de önmagában is megállja a helyét, ha dzsemet készítünk.

De lássuk is a receptet:

 

Fűszeres alma-chutney:

  • 2 kg alma, kimagozva, megpucolva
  • 10 szem datolya
  • só, bors
  • Friss gyömbér (hiányában por is jó)
  • 2 gerezd fokhagyma
  •  6 fej lilahagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. (csapott) őrölt kardamom
  • 1 tk. szegfűszeg (őrölt praktikusabb)
  • vörösborecet, vagy balzsamecet kb 1 dl.
  • citrom
  • kakukkfű
  • 3 ek méz-cukor
  • víz a lazításhoz
  • chili – opcionális

Az összeállítás nagyon egyszerű. 

Mindent megmosunk, meghámozunk és összeszeletelünk, hogy előkészítsük magunknak.

Körülbelül ekkora kockákra vágd fel az almát.

Az almát, hagymát, és a datolyát apró kockákra érdemes vágni, mert nem fogunk turmixolni. Így jobban fogyasztható. A fokhagymát és a gyömbért aprítóban vagy kézzel apró darabokra vágjuk, de akár le is reszelhetjük egy sajtreszelőn. Ezt követően egy magasabb falú lábasban üvegesre pároljuk a hagymákat, majd mehet bele a gyömbér. Minden  fűszert adjunk hozzá, sót és borsot is, majd a mézzel kicsit forraljuk át. Jöhet az alma és a víz, majd óvatosan az ecet. Ez lehet más fajta is, ízlés kérdése. Azért óvatosan, mert nem mindenki szereti az ízét, közben kóstoljátok. Tedd bele a chilit. Egy kicsit rottyanjon meg, aztán már csak lassú tűzön kell összeérlelni az ízeket és puhítani az almát. Ez körülbelül fél óra.

Hogy mihez ajánlom? Húsok mellé, mártogatósnak sós snack-ekhez, de én nagyon szeretem májas ételekhez is.
Karácsonyi gasztro-ajándéknak is tökéletes!

Az almák kifejezetten sokoldalú gyümölcsök. Egészen nyár közepétől, akár tavaszig tudjuk fogyasztani őket! Bátran ültess almafát, hiszen növényvédelme nem olyan bonyolult, és bio-ban is nagyon jól kivitelezhető. A hazai termelők egy része már áttért biora, hadd ajánljak nektek egyet: 

https://www.bioalmawebaruhaz.hu/

Náluk kapható fa, alma és almalé is. Minősített bio termesztők és nagyon kedvesek is! Támogassátok őket, ha van rá módotok, rendeljetek tőlük! 

 

 

Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button