Miből mennyit? Egy 4 fős család vetőmag és palántaszükséglete.

család éves zöldség szükséglete

Miből mennyit? Egy 4 fős család  éves zöldség szükséglete.

A kezdő kertészek egy nagy kihívása, hogy jól eltalálják a mennyiségeket. Estél már túlzásba? Vagy jártál már úgy, hogy bőven szükség lett volna még újhagymára, de már megettétek mindet? Ez az írás segít neked abban, hogy körülbelül betájold a család éves zöldség szükségletét egy szezonra . 
A bejegyzés hosszú lesz, készülj! 🙂 

Tervezés

Egy konyhakert mindig tükrözi tulajdonosa ízlését és életvitelét is. Na nem arra gondolok,  hogy ha gazos minden, akkor trehány vagy, hanem arra, hogy csak azt vetünk, ültetünk, amit mi szeretünk. De miből mennyit? Nem könnyű ezt meghatározni és bizony teljességgel nem is lehet. Vannak rajtunk kívülálló tényezők is, amik nagyban befolyásolják a darabszámokat és a minőséget is.

Az első feladat itt is, hogy listát készítünk, mit szeretnénk fogyasztani, miből szeretnénk eltenni télre, és megnézni, hogy ehhez mennyi helyünk van. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a szezont teljesen ki kell használni, így a másodvetés alkalmával még meg lehet turbózni a konyhát zöldségekkel.

Lista egy család éves zöldség szükségletéről:

Készítettem egy nagyon átlagos listát arról, hogy egy 4 fős családban körülbelül mivel lehet számolni. Ez a következő:

Hagymák:

  • dughagyma 4 doboz (2 tavasszal, 2 ősszel); Lehet egy fehér és egy lila fajta is, nem baj, ha nem tudod zöldhagymaként megenni, ha a talajban hagyod, szépen befejesedik!
  • gyöngyhagyma 1 tasak (savanyúságnak), 
  • tavaszi és őszi fokhagyma 1-1 doboz; Makói fajtákkal nem lehet mellélőni!
  • póréhagyma 2 zacsi (egy tavaszi és egy “télálló”).
  • vörös és lilahagyma: Makói bronz, Karmen. Mindegyikből 2-2 zacsi, 10-10 sor.

Retkek:

  • hónapos retek 4 tasak (2 őszre); 
  • jégcsap retek 1 tasak; 
  • fekete retek (őszi vetés) 2 tasak; 

A retkeket szakaszosan vesd, minden héten 1-1 sort! Ne egyszerre az egészet! Fajtában az egyéni ízlés szokott dönteni, érdemes a tenyészidőket figyelembe venni, így rövidebb és hosszabbat is választani.

Saláták: 

  • Fejes saláta: 1 tasakban rengeteg mag van, így bőven elég akár 2 évre is! 
  • Tél alá vetésre: Május királya, vagy Humil, Téli vajfej
  • Fóliába: Safír, vagy Hajtató gigant, ez őszre is szuper.
  • Legjobban bírja a meleget: Lento, bár inkább a rómait javaslom nyárra.
  • Tépősaláták közül a lollo-kat ajánlom, nagyon zömök, ropogós levelük van. A Redin egy szuperszívós, tölgylevél saláta, ami szinte az egész nyarat jól bírja! Nem mellesleg szép is!
  • Római saláta 1 tasak. A saláták a melegben felmagzanak, de a tölgylevél és a római nagyon szépen bírja. A rómait szakaszosan ajánlom vetni.
Saláták esetében elég 1-1 sort húzni, hiszen abba rengeteg mag kerül. Nem kell az egész tasakot földbe szórni, az több száz fej saláta! Érdemes a kibújt kis salátákat külön palántázni, ahol van hely, vagy ha nem sajnálod, akkor egyelni őket. A tépősaliknál mehet sűrűn, a fejesedő fajtáknál hagyd meg a távolságot!

Egyéb levelesek:

  • sóska: 1 tasak – ez évelő növény, így nem kell újra vetned. Vannak különlegesebb fajták, én imádom pl. a vérsóskát. Salátákba kiváló, dekorálni szintúgy. Bőven elég 1 sor!
  • spenót: (új-zélandi) 1 tasak. A matador egy “örök darab”, de én az Új-zélandira esküszöm. Míg a Matador hajlamos tetvesedni, addig ez egyáltalán nem. Nagyon finom húsos levelei vannak, amik az első komolyabb fagyokig bírják. Magról újraveti magát, így nem szükséges minden évben vetni. Ha nem lesz mángold, akkor 2 rövidebb sor, ha lesz, akkor elég belőle 1. Úgy kalkulálj, hogy ha magról újrakel, az inkább egy kisebb sugarú kör lesz, mint sor 🙂
  • mángold: – vegyes színben 1 tasak. Lehet kapni külön színeket is, de szerencsére már vegyes tasakokkal is találkoztam. Fehérből a vastagabb levélnyelű példányokat javaslom (Lucullus, Costa argentata) mert az roppanósabb és szüret után nem bágyad el. Illetve a magenta színű Magenta Sunset fajtát. Egyszerűen gyönyörű! Elég 1 sor, hiszen mindig csak a külső leveleket szedjük. Ha palántát veszel, 8 db elég!
A vérsóska izgalmas kiegészítő lehet a kertben és a konyhában is.
Válassz több színt, így izgalmasabb lesz a kert és a konyha is!

Gyökérzöldségek: 

  • korai sárgarépa 2 tasak. A sárgarépa nem csak ízlés, hanem talaj kérdése is. Sok féle található a piacon, korai vetésre az Amsterdam és a Nantes2-t ajánlom. Nekem ezek jöttek be. A Nantes fajtákat szakaszosan is lehet vetni és tárolni is egész jól lehet, ha másodvetésként is mellette döntünk. Szakaszosan vetve (kb 2 hetes eltérésben) 3 sor.
  • tárolásra alkalmas s.répa 1 tasak. fertődi vörös, vagy a Vörös óriás is kiváló tárolási répa, de a talajban ők már válogatósabbak. Agyagos, kötöttebb talajon elágazhat, nem növekedhet olyan hosszúra. 10 sor.
  • petrezselyem 1 tasak. Egy dologra kell nagyon figyelni! Vetés után folyamatosan tartsd nedvesen a sorokat, míg ki nem kel. Jobban szeret félárnyékban, így nagyon ajánlom társnövénynek. A hagymák, a paradicsom és a padlizsán nagyon jóban van vele! 3-4 sor.
  • gumós zeller 1 tasak. Őszinte leszek a Prágai óriáson kívül nem próbáltam mást, mert sokkal jobban szeretem a szárzellert. Frissen, levesben is aromásabb. Nagyon sokáig bírja, magaságyásban az első komolyabb fagyokig szüretelhető. 1 sor.
  • pasztinák 1 tasak. Nagyon ajánlom minden kertbe, szívós, télen az ágyásokban is maradhat és nagyon sokoldalú gyökérzöldség. Nagyon finom csipsznek például! Nem sok fajtából lehet választani, de nem is baj, a talaj határozza meg, hogy hosszút, vagy félhosszút vásárolj. 1 sor.
  • Cékla: 2-3 zacsi: tavasztól őszig vethető szakaszosan. Két fajta jött be nagyon, a babycékla és a Detroit fajta. A színesebb, csíkosabb verziók ízben enyhén eltérőek, nem olyan földes az ízük, termesztésben több tápanyagot kívánnak. Sajnos hő hatására többnyire elvesztik színüket, kivéve, ha sütőben sülnek. A cékla levele is fogyasztható! Másodvetésre mindegyik alkalmas! 3 sor.

Babok: 

 2 zacsi, ha szakaszosan szeretnéd vetni.
Jómagam csak zöld színű zöldbabot termesztek, azt is a hosszabb, blansírozható fajtákat. Köretnek és főzeléknek fogyasztjuk őket. Sokkal zsengébbek, és ízesebbek, mint sárga társaik. De ez is ízlés kérdése. A Stanley, Compass, és a Faraday fajták bőtermőek, nem fásodnak és finom, ropogósak maradnak hőhatást követően is. Ezek mellett méteres bab is kerül az ágyásokba, mert nagyon zsenge és jó hosszú termést ad. Köretnek nagyon jól hasznosítható. Szakaszosan vesd, így mindig lesz friss is. Nagyon bőtermőek, így egy átlagos családnak bőven elég a 10 fészek. Egy fészekbe mehet 4-5 mag.

Zöldborsó:

2-3 zacsi, szakaszosan vetve, tél alá vetve. A borsót egész évben lehet vetni. Igen, télen is. Hiszen az áttelelők között van több fajta is, nagyon meg vagyok velük elégedve. Azonban érdemes a szezon közben, szakaszosan is vetni, hiszen ahol szeretik a borsót, nagyon sok kell belőle. Érdemes lefagyasztani, vagy vízzel dunsztolni üvegekbe. A tokány, a finomfőzelék, a leves, rizibizi, húsos egytálételek elengedhetetlen alapanyaga.
Tél alá vetés: Léda, Avola; Szakaszos vetésre: Rajnai törpe (legkönnyebb termeszteni) Kelvedon csodája; másodvetés: Zsuzsi
Persze ezeken kívül is van sok féle, én is minden évben próbálok ki valami újat, szerencsére a borsó nem egy morcos zöldség és egyaránt alkalmas magaságyásba vagy egy mélyebb balkonba is. Sok nitrogént köt meg a talajban, így kiváló előveteménye lehet a leveleseknek, vagy káposztáknak.10 sor. tavasszal, 10 sor ősszel.

Káposzták:

Fejes, kel, vagy vörös? Én azt mondom: mindegyik! Vannak nyári fajták és vannak kifejezetten őszi/tél, tárolásra jobban alkalmas fajták. Nyáron ehetjük frissen, salátákba, vagy feldolgozva levesbe is. Mindegyikből elég 1 tasak
Nyárra kifejezetten ajánlom a Júniusi óriást, nem nyúlunk vele mellé. Kelkáposztából: Vertus
Vöröskáposztából pedig mindegyikkel jók a tapasztalataim. Idén próbálom ki először a csúcsos Kalibos fajtát, kíváncsian várom az eredményt.
Feldolgozni a szentesi lapos fajták a legjobbak, ezeket mindig másodvetésként kezeljük! Tömött, nagy fejük van, savanyításra is ezek a legalkalmasabbak. 
A Topáz egy szép fajta, de nekem mindig nagyon “leveles” lesz, így azonnal fel kell használni, tárolásra annyira nem jött be. 

A káposzták nagyon ízlés kérdése, friss fogyasztásra 10 fej elég, feldolgozásra pedig szintén elég a 10 fej. A lilát bent szoktam hagyni az ágyásokban télre, különböző húsok mellé párolni frissen szedem fel. (Ez k. 5 fej)

Ez egy karácsonyi szedés. Káposztafélék mindenhol.

Karfiol: 1 tasak; 
Egy kezdő kertésznek meggyűlhet a baja a karfiollal, de alapvető növényvédelmi eljárásokkal bio-ban is szépen termeszthető. A Snowball egy megbízható fajta, én idén az Octavian-t próbálom még ki. Hadd ajánljam a csúcsos karfiolt is, sokkal nagyobb hozammal és biztosabb terménnyel hálája meg a gondoskodást, mint klasszikus társaik. 5 palánta.

Brokkoli: Trükkös zöldség, igen kényes is. 1 tasak elég belőle, fajtától függően esetleg 2. A lila verzió bár macerásnak tűnhet, nem kell tőle megijedni. A Calabrese egy ellenálló fajta, ezt ajánlom kiskertekbe. 10 palánta.

Bimbós kel: 1 tasak; 
Egy biokert télen-nyáron el tud látni bennünket zöldségekkel, ha ügyesek vagyunk. A bimbós kel egy tipikusan téli növény. Nagyon sokáig bírja, csak a komolyabb fagyokat érzi meg. Nagyon ajánlom! Szabadföldbe vesd el májusban, majd a palántákat ültesd át a helyére, akár a már letermett ágyásokba, vagy szétszórtan a kertbe. 5 palánta.

Leveles kel: a másik nagy kedvencem, ebből 2 tasakkal vegyél, vöröset is és klasszikus zöldet is. Van fekete verzió is 🙂 
Egész télen szedhető, és fajtától függően millió féle formában felhasználható. Lehet belőle még csipszet is készíteni. A vörös fodros személyes kedvencem. 5 palánta

Karalábé: 1 tasak; Sosem tudok választani a fehér és a lila között. A Gigant és a Szentesi fajták eddig nem okoztak csalódást. Nagyon figyelni kell a földibolhákra, ahogy minden keresztes virágzatú zöldség esetében. A Gigant egészen a fagyokig bírja a földben és nem fog fásodni! Ez nagyon fontos. A lila fajtáknak kicsit több tápanyagra van szükség, így érdemes vetés előtt egy kis komposztot bedolgozni a talajba! 1 sor

 

Paradicsom: Fajtánként 1 tasak! 

A paradicsommal nagyon be lehet rumlizni, ezt előre bocsátom! Mind területtel, mind palántával, mind pedig már a terménnyel. Itt fő a mértékletesség! Egy 4 fős családnak elég 20 palánta akkor, ha még szeretne befőzni is minden félét. Igen ám, de nagy a csábítás… annyi féle van. Jómagam már vagy 30 félén is túl vagyok, de mindig elcsábulok egy új fajtára. 

Friss fogyasztásra főleg a koktélféléket ajánlom, mert folyton teremnek, minden ételhet kiválóan hasznosítható. (Bajaja, körte félék, black cherry, mini sárga, anabelle, gold krone) Az indigo rose gyönyörű színárnyalatokkal ajándékoz meg érés közben. 
Befőzésre: amiből inkább levet lehet készíteni az az ökörszív, ez egy klasszikus fajta, bárhol kapható, de a Brutus és a Kecskeméti jubileum is ilyen. Szószokhoz inkább a San Marzano-t ajánlom, a Roma fajtákat, és mindenképp valami nagyobb fekete fajtát az íze miatt. Pl.: Black trifele, Tschernij Prinz.
Mindezek mellet nagyon szeretem a Manot, az Ace-t, és a Zömököt. Ezek nagyon megbízható fajták. 
A sárgák keserűbbek, a héjuk általában keményebb, és – tapasztalataim szerint – hamarabb elviszi őket a paradicsomvész. 
balkonládába: Vilma, Tomfall – ezek nagyon zömök és végtelen bőtermő fajták. 20 literes konténerben hálás lesz!

Ne feledd: a paradicsomokról nagyon könnyen lehet magot fogni, így nem kell évről évre megvásárolni!

Paprika: Fajtánként 1 tasak:

Paprikából egy családnak elég a 15 tő, úgy, ha még szeretne feldolgozni is. Ha palántát veszel, ezt tartsd szem előtt!

Frissen fogyasztva és feldolgozásra is ajánlom a Fehérözön, Albaregia, Táltos. Ezek tölteni is jók, frissen fogyasztani is, lecsónak is télire. Könnyű termeszteni őket és folyton jönnek a friss termések. A bokrok tömöttek és kisebb helyen elférnek (talajfüggő is).

Pritamin paprika: folytonnövő, éretten piros, édes ízű. Frissen fogyasztva és tartósításra is egyaránt alkalmas fajta. 

Kápia: egy kápia jellegű azért legyen a kertben, nagyon sokoldalú paprika. A Galaxy-t ajánlom, nagyméretű és ez a fajta alkalmas a sütésre, ami alapja lehet szószoknak, és grillezéshez is jó. 

Csípős: savanyításra az almapaprikát ajánlom, friss fogyasztásra a Rekordot – ez nagyon megbízható, bőtermő és viszonylag igénytelen. Szárítani: tüzes piros. A tüzes pirosból bőven elég 1 vagy 2 palánta is egy családnak, mert rengeteg termést hoz!

Balkonládába: Hamik, ami egy kis méretű narancssárga típus. 20 literes konténert azért igényel ő is!

kök: mindegyikből 1 tasak elég!

Cukkini: bár 3 féle színben is kapható, ízben nincs különbség közöttük, a sárga megbízhatóbban terem. Tölteni a zöld alkalmasabb. A kis gömbcukkini is alapvetően egy tölteni való fajta. Figyelj arra, hogy 1*1 méterre szüksége van egy tőnek az ágyásodba! 2 palánta! Egy bokorról kb 10 tök lejön, így kalkulálj. Ha ebből szeretnél télen főzeléket is, nem csak levest, akkor 3 palánta.

Főzeléknek és fagyasztani: Spárgatök 2 palánta.

Grillezni és savanyítani: Patisszon és kolbásztök. A kolbásztökről kevesen tudják, de ha a végét levágod, nő tovább, hiszen az indája felől nő. Így nem kell egyszerre az akár 2 méter hosszú termést betakarítani, vagy megvárni, míg menő. Nagyon ellenálló és mindenre IS alkalmas 🙂 Főzni, sütni, savanyítani… fiatal termését meghámozni sem kell, az idősebbet igen, mert elég kemény lesz a héja. 2 patisszon, 1 kolbásztök

Sütőtökök: helyfüggő is lehet a választás. A Nagydobosi egy “örökzöld” fajta, hatalmas és édes termése van. Nagyon ízletes ezen kívül a Beja, az Orange és a személyes kedvencem a Hokkaido. A kisebb sütőtökök “kezesebbek”, hiszen egy kis termés elég egy főzésre vagy sütésre. Persze családfüggő. 3 palánta – kevésbé bőtermő, mint a cukkini.

Ha van helyed, próbáld ki a dísztököket is!

A Nagydobosi sütőtök hatalms termést növeszt, de levelei jó árnyékot is biztosítanak a társnövényének. (pl.:borsó, kukorica, saláta, hagyma.)

Uborkák: mindegyik fajtából elég 1 tasak

Elég nehéz olyan fajtát választani, ami szívünknek kedves. Legyen ellenálló, bőtermő, ne legyen keseredésre hajlamos, és frissen, feldolgozva is lehessen fogyasztani. Nem lehetetlen, de jól át kell gondolnunk, hogy mit válasszunk. Az uborkáknál a betegségek és az öntözés a legnagyobb kihívás. Itt melegen ajánlom az F1 típusú magokat! A Kecskeméti keresédesmentes és a Megyeri F1 megbízható magok. Ajánlom még a Jerry snack uborkát és a Yoko kígyóuborkát. De a salátaubik között is vannak nagyon finomak, ezek többnyire bőtermőbbek, mint a kígyóuborkák. Berakóból 10 sor, 1 egyéb (kígyó, saliuborka).

Dinnye: 1-1 tasak
Ha fel kellene sorolni néhány terményt, ami mérföldekkel jobb, mint a bolti, az egyik a dinnye lenne. Ehhez tápanyagdús talajra van szükség, főleg káliumban legyen gazdag. Ezt a fészektrágyázás során már megkaphatja. A dinnyéknek sok napfényre van szükségük, ezért már áprilisban ajánlott palántázni és a legmelelebb helyre kiültetni. Rendszeresen kapjon vizet is. A tápanyagtartalma határozza meg majd az ízét is. Érdemes a gyümölcsök alá mulcsot, vagy agrotextilt tenni, hogy a sár ne kezdje ki őket érés előtt. Vagy támrendszert tenni mellé. 
Sárgadinnye: Honey dew; Görögdinnye: Sugar baby; idei új versenyző pedig a Hógolyó sárgadinnye. 3-3 palánta.

Padlizsán: szintén korán kell palántázni, érdemes már januárban nekiállni. De még most sincs késő! Vannak apróbb, különlegesebb fajták, ajánlom ezt is kipróbálni, nekem savanyúságba dobva nagyon bejött. 
A klasszikusok közül a Black beauty egy szabadfölben biztonsággal termeszthető fajta. Krumplibogár ellen érdemes védekezni, és kevesen tudják, de addig nem szabad leszedni a termést, míg egy másik virág be nem kötött a bokron. Tehát egy kis termést mindig hagyj rajta! Idén próbálom ki a NALA fajtát, nagy reményekkel. Annyit már elmondhatok, hogy biztonsággal kelnek a magok, ugyanis mindegyik kint kukucskál már! Nagyon sok étel alapanyaga lehet (padlizsánkrém, zakuszka, grill ételek, lecsó…) így én javaslom a 8-10 palántát, ha fel is szeretnél dolgozni belőle. 

Maradtak még ki zöldségfélék, pl. burgonya vagy kukorica. Lehetne a sort folytatni sok sok különlegességgel is, én most ezeket szedtem nektek csokorba. Lesz majd szó a többiről is! Pl.: fűszerek
A fajtaajánlás saját tapasztalataimat mutatja, ez természetesen nincs kőbe vésve, hiába kertészkedem már hosszú-hosszú évek óta. Fontos figyelembe venni a család szükségleteit és természetesen azt is, hogy mennyi időt tudsz eltölteni a konyhakertben. Minden évben lesz olyan, amiből bőségesen ad a természet és sajnos lesz olyan is, ami nem úgy jön össze. Biztatlak benneteket, hogy minden szezonban kísérletezzetek valami újjal is, így évről évre gyarapszik majd a tudásotok! 

Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button