Vetőmag beszerzés tavasszal

Vetőmag beszerzés

Honnan szerezd be a szezon vetőmagjait?

Egy biokertben igyekszünk hosszútávon gondolkodni, tervezni. Nincs ez másként a vetőmag beszerzés során sem. Így, aki már több éve gondoskodik egy kertről, annak biztosan bőven van saját magfogása. De mi van azokkal, akik most kezdik? Vagy aki szeret kísérletezni? Esetleg aki bővülne, vagy kipróbálna valami mást? Jöjjön egy kis ajánlás, beszerzési tapasztalatokkal, kiskerti felhasználásra. 

Vetőmag beszerzés
Minden évben túlzásba viszem a rendelést 🙂

Az alap itt is a terv!

Már sok helyen elmondtam, de itt is leírom: mindenképp készíts egy tervet, hogy milyen vetőmagokat kell beszerezni. Mit szerettek enni, azokból mennyit, esetleg lesz-e feldolgozva is az a zöldség? 
Ezek mind mind fontos szempontok, írtam is korábban a kert tervezésről egy bejegyzést. Lényeges tudni, hogy mi fér el a kertben. 

Ha készen vagy a számolással, már csak a megfelelő vetőmag beszerzési helyeket kell megkeresni. 

  • A legkézenfekvőbb az, ha besétálsz egy helyi gazdaboltba és megnézed a választékot. Itt is lehetnek veszélyforrások, pl. nem megfelelően tárolták a magtasakokat, nedvességet kaptak és nem fognak csírázni. Vagy belenyúlsz egy csávázott vetőmagba. Mindig olvasd el a tasakon a leírást! A csávázást minden esetben fel kell tüntetni.
    A gazdaboltok kínálatában egyelőre nem láttam minősített BIO vetőmag kínálatot, legalábbis itt Vas megyében. 
  • Biztosan szerveznek a környékeden vetőmag beszerző börzéket. Ez egy izgalmas szelete a magok beszerzésének, mert hát mi garantálja, hogy nem fertőzött, vagy vegyszeres növényről volt szedve. Ugye? Semmi. Ez egy bizalmi alapon működő csere-bere. Érdemes közösségek által szervezett börzén részt venni, ahol már a vegyszermentes szemlélet alap! (Vas megye: Vasi zöld kosár – márciusban fog tartani) Én azt ajánlom ezekkel a magokkal kapcsolatban, hogy első évben mindig szeparáld el a kert egy félreeső részében őket, nehogy behurcolj valami betegséget a saját területedre. 
  • Online webshopok, ami lehet külföldi is. Itthon a biokiskert oldalát ajánlom, ahol vegyszermentes és minősített BIO vetőmagokat is tudsz venni. Továbbá palántákat, fűszernövényeket, csemetéket. Külföldön, elsősorban német ajkú területen már nagyon sok lehetőség van, nekem a ReinSaat nagyon bevált. 
  • Szomszédságok: elsőre banálisnak tűnhet, de érdemes körbejárni a szomszédokat vetőmag beszerzés során, hiszen hasonló talaj és klímaviszonyok uralják a kertjeiteket. Érdemes megkérdezni, hogy nekik mi vált be, honnan szerezték a magot. Esetleg van-e saját magfogásuk? 

Mit kell figyelni egy magtasakon? 

A vetéshez és termesztéshez szükséges alapinformációk megtalálhatósak a tasakokon. Ezek a következők: kell-e palántázni? Mikor kell földbe vetni, vagy kiültetni? Mennyi a tenyészideje? Milyen tő és sortávolságra kell vetni/ültetni?
A leírásból pedig megtudhatjuk, hogy mi jellemző arra a növényre, korai vagy késői nevelésű, milyen igényei vannak. 

Mit jelent az F1 jelzés és a csávázás? 

Az F1 azt jelzi, hogy az a vetőmag egy olyan keresztezés, ami két különböző növény “házasításából” született meg. Hordozza a fajtákra jellemző legjobb tulajdonságokat, de ha te magot fogsz róla, akkor már nem lesz ugyanaz. Így nem érdemes továbbszaporítani. Viszont nagyon ellenálló, ízes fajták, könnyebb termeszteni is őket. 
A csávázás azt jelenti, hogy a vetőmagokat egy gomba vagy rovarölő anyaggal vonták be azért, hogy biztosan kikeljen és erős legyen. Azonban ennek nagy  ára van. Szennyezi a talajodat és a vizet is. Egyes rovarölő szerek még a méhekre, jótékony rovarokra is hatással van, hiába csak a mag van bevonva azzal a szerrel. Sőt! A növény szöveteiben is megjelenhet a szer. Persze határértéken belül, de köszi… inkább nem kérünk belőle! 
Házi BIO csávázást te magad is tudsz készíteni kamilla teával vagy fahéjporral. 

család éves zöldség szükséglete
Itt még rendet kell tenni!
Bátran próbálj ki különlegesebb fajtákat is!

Végezetül a tárolás!

Ha már van maradék magod az előző évekről, akkor biztosan rutinos vagy a vetőmag beszerzésben és a tárolásban. Mire is kell figyelni?
Legyen  jól zárható dobozban, címkézd fel, hogy mi van benne, mikor és honnan fogtad. Pontos fajtamegjelöléssel!
Tárolhatod papírban is, de én inkább az üveget, műanyag simítózáras tasakot vagy valamilyen fém dobozt ajánlok, mert ezek megvédik a párától, víztől a magokat.
Év közben én mindig egy műanyag dobozba teszem, amit hozok-viszek magammal, ebben a nagy dobozban kisebb rekeszekben vannak az egy “családba” tartozó tasakok, így könnyű kezelni!

VETÉSI TIPP: szerezz be különlegesebb fajtákat, pl. balkonládában is termeszthető paprikát, perui földicseresznyét vagy tomatillót, cikória salátát, vagy lila burgonyát. Így minden évben lesz valami újdonság!

5/5
Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button