Hogy tervezd meg a konyhakerted?

konyhakert terv

Konyhakert terv, miből mennyit és hova?

A kertészkedők nagy része tavasszal lelkesen beleveti magát a kerti teendőkbe, aminek első lépései között a konyhakert megtervezése is benne van. Igazából ezt a tervet a legideálisabb már ősszel megcsinálni, hiszen a tél alá vetést is be tudod kalkulálni. De nincs semmi veszve, kezdjük a legfontosabb lépésekkel, ha szeretnénk egy precíz tervet magunknak. 

Papír és ceruza!

Régimódi típus vagyok, én a kockás papírra, és a ceruzára esküszöm. Variálható, kéznél van, olcsó. Van azért hátránya is: ha cipeled magaddal, előbb-utóbb ebből is saláta lesz :)!
Első lépés, hogy rajzold be az ágyásokat. Érdemes arányaiban ugyanakkorát rajzolni, mint eredetiben a kertünk. Ha  a konyhakert tervedben nem állandó ágyásokkal dolgozol, akkor azok kijelölése is most történjen meg. Az ágyások szélessége legyen kezelhető, kb 80 – 100 cm. 

konyhakert terv
A magaságyásaim tavalyi tervei

Mit vegyél figyelembe, hogy kezdj neki?

Első lépés, hogy kiszámolod, melyik zöldségből, mennyire van szükséged. Hogyan? Írd le egymás alá/mellé, hogy milyen zöldségeket szerettek enni, miket szeretnél esetleg feldolgozni, fagyasztani, aszalni… Ezt követően a mennyiségeket kell kiszámolni. 
Mennyiségre példa: pl.: szeretnél egész szezonban friss paradicsomot enni, de eltenni is szeretnél paradicsomlevet, lecsót, és mondjuk valami szószt. 
A friss szüretre általában a különféle koktélokat szoktam javasolni, vagy a saláta paradicsomokat. Ezekből egy 4 fős családnak elég 5 palánta. A paradicsomléhez szükséges mennyiség a megfelelő fajtából 20 db fél literes üveghez kb. szintén 5-6 palánta. A szószokhoz 3 palánta, a lecsóhoz 2 palánta. Így ha ezt összeadod, megkapod azt a palánta mennyiséget, amire szükséged van paradicsomból. (Legyen mindig tartalékba 1-2 palánta azért.)

Sok zöldségféléből van korai és kései termesztésű is, hosszabb vagy rövidebb tenyészidejű. Ezeket a leírásoknál nézd meg, érdemes kihasználni a szezont, de menjünk sorba. 

Korai zöldségek sorakoznak, helyükre paradicsompalánták kerültek május elején.
A tervezés feltölt, lelkesít, kikapcsol.

Megvannak a mennyiségek, mi a következő lépés?

  Vedd elő a vetési táblázatot, a növénytársítási táblázatot és nézd meg, mit hova, és mikor ajánlott tenni. Első körben a korai zöldségekkel kezd. Hónapos retek, újhagyma, fejes saláta. Ezeknek a helyére jöhetnek majd a májusban kiültetésre szánt palánták. Ennél a pontnál érdemes az előzőekben leírt felsorolást (melyik zöldséget szereted) magad elé venni és különböző színekkel aláhúzni azt, amit kétszer is tudsz vetni (pl. saláta, retek…) beírni mondjuk kék színnel a tél alá vetésre szánt fajtákat. Hogy így időben is teljes legyen a lista.  Gondold át, hogy melyik növény mit szeret. Ami a naposabb helyet szereti, tervezd oda. Van, aminek támrendszer kell, erre alkalmas lehet a kerítés is (szomszédfüggő). A növénytársításnál ha nagyon nem akar kijönni a matek, sehogy sem sikerül a terv, és két rossz szomszédot kénytelen vagy egymás mellé ültetni/vetni, akkor megoldhatod a helyzetet egy kis virágsorral. Pl.: bazsalikommal vagy büdöskével (ezt szereti a csiga nagyon) vagy körömvirággal. De ezt alkalmazhatod a tökfélék esetében is, vagy paprikáknál, hogy a keresztbeporzást elkerüld, vagy minimálisra csökkentsd! Persze a legjobb, ha betartod az izolációs távolságot!
Ez egy 1*1 m-es homokozóba tervezett "kert".

Azt szoktam javasolni, teljesen használd ki a szezont. Így a tervezésnél majd vedd figyelembe a másodvetést is. Augusztus végén, szeptember elején lehet kalkulálni ezzel, a Kertésznaplómban meg tudja nézni, akinek van, hogy melyik fajtákat javaslom erre. Majdnem az összes tavaszi alkalmas rá.

Vannak a késői, őszi fajták is, amik az első fagyok beálltáig egész jól tűrik a hideget. Még az enyhébb fagyokat is. Pl: káposztafélék, spenót, mizunák… ezeket július második felén lehet földbe vetni, de fajtánként eltérő lehet. Szoktam javasolni, hogy neveljetek palántát ezekből. 

Végezetül a tél alá vetést is tervezd be (erről is van külön bejegyzés). Ez már nem olyan sok zöldségféle, de annál fontosabbak, hiszen nagyon koraiak lesznek majd tavasszal, és nagyon ízletesek is. 

Néhány praktikus tanács:

  • Tudsz árnyékolni növénnyel is, pl.: futó bab, paradicsom, a tök levelei.
  • Használhatod a kukoricát arra, hogy felfuttasd a babot (“három nővér”: bab, kukorica, tök)
  • Vedd figyelembe a vízvételi hely és a komposzt távolságát is az ágyások kijelölésénél.
  • Ahogy kibújtak a növények mulcsozz!
  • Ha agrotextilt használsz, ajánlott csepegtető szalagot alátenni.
  • Tervezz be virágokat is, nem csak a hasznos rovarokat vonzza, egyéb hasznuk is van!
  • Az ágyások legyenek minél vegyesebbek. Sorokban sem muszáj vetni. Minél színesebb egy ágyás, annál jobban védik egymást a növények!
  • A tervet őrizd meg, könnyebb dolgod lesz jövőre, illetve tudni fogod, hogy milyen zöldség volt előtte abban az ágyásban. Ez a növénytársítás szempontjából fontos, mer ugyanazt ne vesd majd ugyanoda kb. 4 évig. 
  • Mindig jelöld meg a sort, tudd, hogy mi hol bújik. A legegyszerűbb, ha egy botra feltűzöd a magtasakot, de számtalan kreatív megoldás létezik már.
  • Végezetül pedig: fogadd el, hogy minden szezon tartogat meglepetést és kudarcot is! Ez így normális. Minden terményért légy hálás és fogadd el, ha valami abban az évben nem sikerült!

 

Hogy mi segíthet még a tervezésben és a számolásban? 
A 2023-as Kertész napló, amiben az összes említett táblázat benne van, a hátuljában pedig sok más infó mellett van egy fajtaajánlás és egy 4 fős családi terv is!

Itt megtalálod:

http://https://harmoniaokokert.hu/kertesznaplo/

Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button