Tél alá vetés

Tél alá vetés

Mikor is van itt a tél alá vetés ideje? Általánosságban az mondható el, hogy november hónap, illetve december eleje. De ez többnyire, az időjárástól, talajhőmérséklettől is függ. 

Tél alá vetés

Másodvetés, vagy tél alá vetés? 

A kettő nem ugyanaz. A másodvetés azt jelenti, hogy kihasználva a hűvösebb, de még 20 fok körüli nappali hőmérsékletet a hidegtűrőbb növényeket vetjük újra. Azért másodvetés, mert tavasszal ezeket már egyszer földbe vetettük. Pl.: hónapos retek. 

De most a tél alá vetésről írok, koncentráljunk erre! Itt teljesen más növényekről van szó. Idén ezekből már nem falatozunk, a tavaszra készülünk ezzel a munkával. Hogy miért? Azért, hogy az első napsugarak már időben végezzék a dolgukat. 
Ezek a növények akár vissza is tudnak hibernálódni, így biztosan nem fognak elfagyni.

Mikor is van itt a pontos ideje?

Amikor a hőmérséklet körülbelül 2-5 fokra hűl le, hiszen ekkor már nem indulnak csírázásnak a magok. Ha kicsit előbb lépjük meg ezt és mégis elkezdenek csírázni a magok, előfordulhat, hogy a növények elfagynak. Így nem érdemes kapkodni! 

Miket is érdemes tél alá, vagy más néven hó alá vetni?

Vannak online gazdaboltok, akik már eszerint kategorizálják vetőmagjaikat, de sok esetben a magtasakokra is rá van írva. Jómagam az idei Kertész naplómban is írtam fajtaajánlásokat. Érdemes borsóval és fokhagymával kezdeni, mert az kivétel nélkül túlélte nálam minden évben!

Mi értelme van ennek és hol lehet a hiba? 

Úgy szoktam fogalmazni, hogy a természet sokkal pontosabban tudja azt, hogy mikor kezdjen el egy mag csírázni. (pl.: a zöldség, ami magról újraveti magát, pontosan így szaporodik). Te azt megelőzni biztosan nem tudod. Amikor a mag úgy érzi, itt az idő, nekilódul. Te még nem is látod ezt a föld alatt! Így lesz május végén szüretelhető borsód, ami nem mellesleg iszonyú finom is, mert ezek a fajták édesebbek szoktak lenni. Egész télen és tavasszal tápanyagot vesznek fel, nagyon magas beltartalmi értékük van.
Ha tervezel ilyen vetéseket, akkor a jövő évi kert tervet is érdemes most megrajzolni, mert azokban az ágyásokban, május-júniusig foglalt lesz a terep! Ezzel kalkulálj! 

Hol csúszhat el a dolog? 

Elsősorban az időjáráson. Ami sajnos egyre hektikusabb az országunkban és szinte bármikor bármi előfordulhat. Azonban ez egész évben veszélyforrás… szokj hozzá! Így, ha idejekorán elkezd csírázni egy mag és a borsó januárban már 20 cm-re a föld fölött van, benne van a pakliban, hogy elfagy. Ilyenkor egy kis fátyolfólia, vagy avartakarás csodákra képes! (Én jártam így, és túlélte!!!)
Hibázhatsz még a fajtaválasztásnál. Nem jó ötlet a tavasszal megmaradt répát elvetni, mert lehet, hogy nem egy hidegtűrő fajta. 

A kelbimbó, vagy leveles kelek egész télen szedhetőek!
A fátyolfólia jó szolgálatatot tesz télen is.

Miket tudsz november végén tél alá vetni? 

Borsó, salátafélék, áttelelő dughagyma, sárgarépa, petrezselyem, spenót, vörös-, és lila hagyma. Itt újra megjegyzem: nem mindegy a fajta! 

Sokan összekeverik a télen is szüretelhető zöldségekkel. Van sok olyan, amit magaságyásban, egy melegebb helyen, vagy fóliaalagút, fátyolfólia alatt egész télen szüretelhetünk. Mik ez ezek? Madársaláta, sóska, spenót, mángold, rukkola, leveles kel (fodros kel), kelbimbó, és ha bent hagyod a gyökérzöldségeket, akkor azok is. Plusz ne feledd: mikrozöldeket bent is tudsz termeszteni! 

Illetve itt kell megjegyezni azt is, hogy a hagymás virágokat is most kell földbe tenni, vagy ami manapság még divatosabb: hagyma lasagne-t csinálni cserépbe!

A lényeg az, hogy ilyenkor sem áll meg az élet, egy igazi biokert egész évben ad nekünk zöldséget!

Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button