“Hamargyorsan”, avagy őszi zöldségtermesztés otthon!

Őszi zöldségtermesztés otthon

“Hamargyorsan”, avagy őszi zöldségtermesztés otthon!

A blog címe kicsit megtévesztő, mert a kertben nincs olyan hogy “hamargyorsan” legalábbis a normális kertekben. Az enyémben viszont csak az van. Nyilván, ez az állandóan jelen levő időhiánynak tudható be.

A múlt héten végre újra megzörgettem a magtasakokat. Mivel nálam a kert nagy része felszámolás alatt van, így csak a fűszerek közti hely maradt arra, hogy kigarázdálkodjam magam.

Őszi zöldségtermesztéshez, otthon első nekifutására megfogtam az összes salit meg az összes retket, mert ezeket ilyenkor tutifixbiztosezerszázalék hogy érdemes vetni. Na oké, de melyiket. Itt azt gondolom, hogy a legfontosabb opció: neked melyik ízlik. Én tépősalátát és bátran jégsalátát vetettem. A retkeket pedig összemixeltem. Van körülbelül 10 fajtám, mindegyik más ízű és formájú. Nem tudtam dönteni.

A vetés módja is rendhagyó – természetesen. Nem sorba kerültek elszórásra a magok, hanem hullámban, cikkcakkban, vagy épp körben. Ahogy volt hely.

Ötletek, hogy biztosan jól sikerüljön őszi zöldségtermesztés!

Vannak időhiánnyal küzdő és nem küzdő kertészkedők, bármelyik kategóriába is sorolod magad, mindenképpen hasznodra lehet a Kertésznaplónk. Én most összegyűjtöttem, hogy ha az utóbbiakhoz tartoznék, akkor az őszi zöldségtermesztés időszakában mit szórnék ki szeptember végén, október elején. Először is vannak olyan zöldségek, amiket ha szeptemberben elvetünk, még idén ropogtathatjuk. Itt érdemes kísérletezni. Sosem tudhatjuk, hogy mikor jön az igazi hideg, vagy meddig tart az indián nyár 🙂 Aztán vannak azok a fajták, amik áttelelnek. Itt időt takaríthatunk meg. Egyrészt tavasszal előbb szüretelhetünk, másrészt pedig kevesebb munkával indul a szezon.

Biztosan érdemes megpróbálkozni néhány évelő, fagytűrő fűszernövénnyel, bár azt gondolom, hogy az előpalántázásuk elengedhetetlen. De ha erősek, és már kiszoktattuk őket, mehetnek. A legutóbbi tél nagyon cudar és jeges volt. A rozmaring feladta. Így azt javaslom, hogy téltűrés ide vagy oda, mulcsozzunk és takarjunk. Ártani nem árt. Azonban ne csak kintre, de bentre is hagyjunk télre a palántákból. A nappali, vagy a konyha ablakában – remélhetőleg –  nem közelít fagypont alá a hőmérséklet 🙂

Saláták. Legfőképp a tépők, vagy a rövid tenyészidejű fajták. Bár ezek nem biztos hogy beérnek. A bébilevelek közül szinte mindegy. Akár babyspenót is mehet. Vagy a rukkola, madársaláta…. Vannak téltűrő fajták, ezeket érdemes kiszórni, hiszen tavasszal nagyon hamar juthatunk hozzá a friss fejekhez.

Őszi zöldségtermesztés otthon

Leveles kel

A rendkívül egészséges leveles kelkáposzta otthoni termesztését inkább augusztus végére, szeptember elejére tenném, de egész télen szedhető, és nem mellesleg nagyon dekoratív, konyhakertünk dísze.

Sóska, spenót

A sóska és a spenót klasszikus áttelelő növények. Nem csak finom főzelék vagy saláta készíthető belőlük, de magas vastartalmuk miatt egészségi szempontból is javasolt a fogyasztásuk. Ha őszi zöldségtermesztésben gondolkozol, mindenképp keress nekik egy sarkot. 

Fokhagyma 

Ha a vérnyomásra és vérkeringésre kimondottan jótékony hatással bíró fokhagymát szeretnénk termeszteni otthon, akkor érdemes tudni, hogy először begyökeresedik és megerősödik, de csak tavasszal fejlődik tovább.  Az is fontos, hogy a fokhagyma gerezdeket egymástól kb. 10 cm tőtávolságra ültessük el,  megközelítőleg 5 cm mélységben. Ha nem ültetjük őket elég mélyen, akkor gerezdek a talajfelszín felé tolják majd magukat.

Retek 

Hajrá, hajrá! Csak bíztatni tudlak a retek otthoni termesztésére, ugyanis gyorsan kifejlődik és kifejezetten szereti ezt az időjárást. Aztán a petrezselyem és a sárgarépa. Én őszinte leszek, ezeket az nem az őszi zöldségtermesztés során szoktam vetni, mert általában tavasszal derül ki hogy pontosan melyik ágyásban kap helyet a gyökérzöldségek egy része. Nem kötelezem el őket ilyen hamar. 

Szóval látható és olvasható, hogy legutóbb, mikor azt írtam: a kert tele van rejtett lehetőségekkel őszi zöldségtermesztéshez otthon, nem beszéltem a levegőbe. Érdemes mindent megpróbálni, vagy kísérletezni, mert a legnagyobb tudásra így lehet szert tenni. Mondjuk zárójelben jegyzem meg, hogy ésszerű kereteken belül, mert paradicsomot ne most palántázz, vagy ha a kezedbe akadt a borsó magtasak, gyorsan tedd vissza tavaszig. Jó munkát!

Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button