Cím: 9771 Balogunyom, Margeréta utca 3.
Telefon: +36 30 686 6621
E-mail: info@harmoniaokokert.hu
Ami igazából nem is méz. De akkor mi? A bejegyzésből kiderül az is. Éppen tegnap olvastam valahol, talán a Csengő kert oldalán (nagyon szuper blog, olvassátok), hogy Cigányméz-nek hívta valaki. Nálam maradt Pitypangméz, még ha becsapós is. Azt az elején gyorsan és NYOMATÉKOSAN szögezzük le, hogy pitypang méz valójában NEM MÉZ, semmilyen köze sincs a valódi, aranyló gyógyító mézhez. Inkább csak az állaga és a színe miatt kapta ezt a becenevet. Ez egy pitypang aromájú szirup lesz, ami viszont nagyon finom vajas kenyérre csurgatva vagy egy limonádéhoz keverve. Arra mindenképp jó, hogy azt a sok szép virágot hasznosítsuk és legyen egy kis variáció a nyári hűsítő italokhoz is. |
![]() |
A pitypang méz elkészítése
A munkafolyamat gyermekded, egy gyakorlott háziasszony utána is olvas több helyen, hogy biztos nem marad -e ki valami munkafolyamat vagy összetevő… de nem. Hát lássuk: szedj le kb. 250-300 fej virágot. Ha szép nagyok, elég a 250 is. Kicsit tedd ki a napra, hogy kimásszanak belőle a bogarak. Érdemes “steril helyen” szedni, mert ezt bizony nem mossuk meg! Kiázna ugyanis a virágpor. Ha ez megvan, engedd fel 1 liter vízzel, és tegyél bele 1 nagyobb darab BIO citromot szeletelve. Nincs is más dolog holnapig. Ez szépen kiázik.
Másnap szűrd le, nyomkodd is ki, majd tedd fel főni. Itt jön a sokkoló mennyiségű cukor, ugyanis ehhez 75 dkg-ra lesz szükség. Öntsd bele és főzd 2 óráig. Nem kell őrizgetni, csak keverj rá néha. Ha letelt az idő és elkezdett sűrűsödni, mehet az üvegekbe.
A gyermekláncfű tetejétől a talpáig ehető gyomnövény. Virága, levele, szára és gyökere is. Bár a szárában található tejnedv nagy mennyiségben már nem ajánlott. A friss leveleket egyétek főleg salátához keverve, vagy savanyítva. Tartalmaz C és B vitaminokat is, de itt ismét felhívom a figyelmet rá, hogy csak frissen fogyasztva. Hő hatására, ezeknek búcsút mondhatunk!
Epe és májproblémákra javallott a szakirodalom szerint és a “régi öregektől” én is mindig azt hallottam, hogy ami keserű, az csak jó lehet az emésztésnek!
Hát édesszájúak, hajrá, akinek kedve van kísérletezzen a pitypang mézzel és próbálja ki. Nagy kulináris élményt nem kell várni, de ismerjétek meg ezt a "gyomnövényt" (gyógynövényt), használjátok és egyétek!