Cím: 9771 Balogunyom, Margeréta utca 3.
Telefon: +36 30 686 6621
E-mail: info@harmoniaokokert.hu
Végre ősz! Nekem ez a kedvenc évszakom és kicsit elfogult vagyok. Szerintem a szeptember a konyhakertészek egyik legszebb hónapja. A nyári zöldségek még mindig ontják a termést (jó esetben), miközben már megérkeznek az ősz első hűvösebb reggelei, és lassan áthangolódunk a télre való felkészülésre. Ez az időszak kíván egy kis kettősséget tőlünk: egyszerre szüretelünk, gondoskodunk a termények tárolásáról, és vetjük el azokat a zöldségeket, amelyek a hideg hónapokban is friss vitaminforrást adnak majd.
A konyhakert már érezhetően lassul, de még mindig van mit szüretelni, sőt, van olyan zöldség, ami most van igazán a csúcson!
Paradicsom, paprika, padlizsán – bár a nappalok még melegek, az éjszakák már hűvösebbek, így az érés lassul. Sok termés esetén érdemes a zöld paradicsomot is leszedni, és bent, ablakban vagy papírzacskóban utóérlelni (ehhez azonban kell egy kis "szín" teljesen zölden nehezebb dolgunk lesz).
Uborka, cukkini, bab – a növények még teremnek, de a hideg idő közeledtével lassan leáll a fejlődésük.
Gyökérzöldségek – a sárgarépa, cékla, zeller és petrezselyemgyökér most a legzamatosabb. A betakarításkor figyeljünk, hogy száraz, napsütéses időt válasszunk, így a termények tovább tárolhatók.
Káposztafélék – a fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol és brokkoli most van a szezon csúcsán.
Gyümölcsök – a gyümölcsösben is zajlik a betakarítás, nagyon figyelj az érettségi állapotra és a tárolásra is.
A szeptember olyan, mint egy kis mini-tavasz! Szinte minden korai, rövid tenyészidejű zöldséget lehet termeszteni újra!
Spenót – gyorsan csírázik és hidegtűrő, így akár novemberig is szedhetjük.
Őszi saláták – fejes saláta, tépősaláta, madársaláta is kerülhet a földbe.
Retek – a hónap elején elvetve bőven ad még ropogós gumókat.
Újhagyma: néhány hét alatt kifejlődik, és be tudunk tárazni belőle a fagyasztóba is.
Bab: a rövidebb tenyészidejű fajtákat nyugodtan vesd még el, zöldbabnak be fognak érni.
Borsó: a hidegtűrő fajta még vethető, de már akkora terméssel nem számolhatsz, mint nyáron.
Őszi fokhagyma és dughagyma – előkészíthetjük a talajt a hagymafélék ültetéséhez, hogy tavasszal korán szüretelhessünk (ez már a tél alá vetés – november).
Talajápolás: A letermett ágyásokból távolítsuk el a növénymaradványokat, és dolgozzunk be komposztot vagy érett trágyát. Ez pihenteti és feltölti a talajt a következő szezonra.
Talajfertőtlenítés! Mindig tavasszal kapom a legtöbb kérdést, hogy hogyan lehet talajt fertőtleníteni? Pedig ezt már ősszel el kell kezdeni. A monília képletei és sok kártevő élőlány áttelel a talajban. A Trifender Pro egy jó megoldás lehet, csak a réz tartalmú szereket ilyenkor már nem szabad kijuttatni
Növénytakarás: Az érzékenyebb zöldségeket éjszakára már érdemes fátyolfóliával védeni a hidegtől.
Tárolás előkészítése: A betakarított burgonya és gyökérzöldségek akkor maradnak sokáig frissek, ha sötét, hűvös, szellős helyen tároljuk őket. A hibás vagy sérült darabokat mindig különítsük el.
Gyümölcsfák gondozása: A lehullott, beteg gyümölcsöket szedjük össze, nehogy fertőző gócponttá váljanak. Az őszi lemosó permetezés még várhat, de a sérült vagy beteg ágakat érdemes eltávolítani. Azt is érdemes átgondolni, hogy ebben az évben milyen gyümölcsfák vagy bokrok telepítését szeretnénk.
Zöldtrágya vetése: Ha van üres ágyás, érdemes mustárt vagy bükkönyt vetni. Ezek a növények megkötik a tápanyagokat és védik a talajt a kimerüléstől. Plusz tipp: a madársaláta is jó takaró lehet télen, nem mellesleg finom is.
Madarak és sünök téli ellátása. Készítsük elő a helyüket. A sünöknek elég egy ágkupac is.
Tervezd meg a tél alá vetést. Mit és hova szeretnél? Ráérsz majd novemberben vetni, de az ágyások előkészítése megtörténhet már most!
Lassan érik a csipkebogyó, érdemes kinézni már a bokrot amit megszedsz és figyelni az időjárást. Ha a hideg megcsípte, már nagyon szottyos lesz.
A bazsalikomról szedj le egy hajtást, gyökereztesd meg és ültesd cserépbe, hogy télen is legyen friss növényed.
Ha szereted a virágokat is a kertben, ültess virághagymákat, hogy tavasszal a zöldségek mellett virágdíszben pompázzon az ágyás.