Cím: 9771 Balogunyom, Margeréta utca 3.
Telefon: +36 30 686 6621
E-mail: info@harmoniaokokert.hu
A kertészkedők nagy része tavasszal lelkesen beleveti magát a kerti teendőkbe, aminek első lépései között a konyhakert megtervezése is benne van. Igazából ezt a tervet a legideálisabb már ősszel megcsinálni, hiszen a tél alá vetést is be tudod kalkulálni. De nincs semmi veszve, kezdjük a legfontosabb lépésekkel, ha szeretnénk egy precíz tervet magunknak.
Papír és ceruza!
Régimódi típus vagyok, én a kockás papírra, és a ceruzára esküszöm. Variálható, kéznél van, olcsó. Van azért hátránya is: ha cipeled magaddal, előbb-utóbb ebből is saláta lesz :)!
Első lépés, hogy rajzold be az ágyásokat. Érdemes arányaiban ugyanakkorát rajzolni, mint eredetiben a kertünk. Ha a konyhakert tervedben nem állandó ágyásokkal dolgozol, akkor azok kijelölése is most történjen meg. Az ágyások szélessége legyen kezelhető, kb 80 – 100 cm.
A magaságyásaim tavalyi tervei
Mit vegyél figyelembe, hogy kezdj neki?
Első lépés, hogy kiszámolod, melyik zöldségből, mennyire van szükséged. Hogyan? Írd le egymás alá/mellé, hogy milyen zöldségeket szerettek enni, miket szeretnél esetleg feldolgozni, fagyasztani, aszalni… Ezt követően a mennyiségeket kell kiszámolni.
Mennyiségre példa: pl.: szeretnél egész szezonban friss paradicsomot enni, de eltenni is szeretnél paradicsomlevet, lecsót, és mondjuk valami szószt.
A friss szüretre általában a különféle koktélokat szoktam javasolni, vagy a saláta paradicsomokat. Ezekből egy 4 fős családnak elég 5 palánta. A paradicsomléhez szükséges mennyiség a megfelelő fajtából 20 db fél literes üveghez kb. szintén 5-6 palánta. A szószokhoz 3 palánta, a lecsóhoz 2 palánta. Így ha ezt összeadod, megkapod azt a palánta mennyiséget, amire szükséged van paradicsomból. (Legyen mindig tartalékba 1-2 palánta azért.)
Sok zöldségféléből van korai és kései termesztésű is, hosszabb vagy rövidebb tenyészidejű. Ezeket a leírásoknál nézd meg, érdemes kihasználni a szezont, de menjünk sorba.
Korai zöldségek sorakoznak, helyükre paradicsompalánták kerültek május elején. |
A tervezés feltölt, lelkesít, kikapcsol. |
Megvannak a mennyiségek, mi a következő lépés?
Vedd elő a vetési táblázatot, a növénytársítási táblázatot és nézd meg, mit hova, és mikor ajánlott tenni. Első körben a korai zöldségekkel kezd. Hónapos retek, újhagyma, fejes saláta. Ezeknek a helyére jöhetnek majd a májusban kiültetésre szánt palánták. Ennél a pontnál érdemes az előzőekben leírt felsorolást (melyik zöldséget szereted) magad elé venni és különböző színekkel aláhúzni azt, amit kétszer is tudsz vetni (pl. saláta, retek…) beírni mondjuk kék színnel a tél alá vetésre szánt fajtákat. Hogy így időben is teljes legyen a lista. Gondold át, hogy melyik növény mit szeret. Ami a naposabb helyet szereti, tervezd oda. Van, aminek támrendszer kell, erre alkalmas lehet a kerítés is (szomszédfüggő). A növénytársításnál ha nagyon nem akar kijönni a matek, sehogy sem sikerül a terv, és két rossz szomszédot kénytelen vagy egymás mellé ültetni/vetni, akkor megoldhatod a helyzetet egy kis virágsorral. Pl.: bazsalikommal vagy büdöskével (ezt szereti a csiga nagyon) vagy körömvirággal. De ezt alkalmazhatod a tökfélék esetében is, vagy paprikáknál, hogy a keresztbeporzást elkerüld, vagy minimálisra csökkentsd! Persze a legjobb, ha betartod az izolációs távolságot!
Ez egy 1*1 m-es homokozóba tervezett "kert".
Azt szoktam javasolni, teljesen használd ki a szezont. Így a tervezésnél majd vedd figyelembe a másodvetést is. Augusztus végén, szeptember elején lehet kalkulálni ezzel, a Kertésznaplómban meg tudja nézni, akinek van, hogy melyik fajtákat javaslom erre. Majdnem az összes tavaszi alkalmas rá.
Vannak a késői, őszi fajták is, amik az első fagyok beálltáig egész jól tűrik a hideget. Még az enyhébb fagyokat is. Pl: káposztafélék, spenót, mizunák… ezeket július második felén lehet földbe vetni, de fajtánként eltérő lehet. Szoktam javasolni, hogy neveljetek palántát ezekből.
Végezetül a tél alá vetést is tervezd be (erről is van külön bejegyzés). Ez már nem olyan sok zöldségféle, de annál fontosabbak, hiszen nagyon koraiak lesznek majd tavasszal, és nagyon ízletesek is.