Kapcsolat

Harmónia ÖkoKert

Cím: 9771 Balogunyom, Margeréta utca 3.
Telefon: +36 30 686 6621
E-mail: info@harmoniaokokert.hu



Alma chutney

Az ősz kevés ember szíve csücske, pedig megvan a maga bája. Főleg azok szeretik, akik imádják az ízeket és szívesen szorongatják még jó időben a meleg bögrét. De nézzük, hogy a pumpkin spice latte mellet, mivel lehet még feldobni az októberi házi gaszto-élményeket, vagy ha már a karácsonyi gasztro-ajándékon törnéd a fejed, arra is jó ez a recept!

Az alma egy szuper gyümölcs! Ezzel kell, hogy kezdjem, hiszen elsősorban kertész vagyok. Szóval, ha csak egy gyümölcsfát tudsz telepíteni a kertedbe, akkor az alma legyen! Nem kell sokat foglalkozni a növényvédelmével, (nyilván azért kell) millió verziója van ízben, formában, érési-, és szüretelési időben is. Csodálatos, mikor virágzik, és hosszú életű fa.

Magát a gyümölcsöt nagyon sokféle módon lehet hasznosítani, azon kívül, hogy frissen megesszük.

Süthetünk belőle, eltárolhatjuk, kísérője lehet lekvároknak is, de önmagában is megállja a helyét, ha dzsemet készítünk.

De lássuk is a receptet:

Fűszeres alma-chutney:

  • 2 kg alma, kimagozva, megpucolva
  • 10 szem datolya
  • só, bors
  • Friss gyömbér (hiányában por is jó)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 fej lilahagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. (csapott) őrölt kardamom
  • 1 tk. szegfűszeg (őrölt praktikusabb)
  • vörösborecet, vagy balzsamecet kb 1 dl.
  • citrom
  • kakukkfű
  • 3 ek méz-cukor
  • víz a lazításhoz
  • chili – opcionális

Az összeállítás nagyon egyszerű.

Mindent megmosunk, meghámozunk és összeszeletelünk, hogy előkészítsük magunknak.
Körülbelül ekkora kockákra vágd fel az almát.

Az almát, hagymát, és a datolyát apró kockákra érdemes vágni, mert nem fogunk turmixolni. Így jobban fogyasztható. A fokhagymát és a gyömbért aprítóban vagy kézzel apró darabokra vágjuk, de akár le is reszelhetjük egy sajtreszelőn. Ezt követően egy magasabb falú lábasban üvegesre pároljuk a hagymákat, majd mehet bele a gyömbér. Minden  fűszert adjunk hozzá, sót és borsot is, majd a mézzel kicsit forraljuk át. Jöhet az alma és a víz, majd óvatosan az ecet. Ez lehet más fajta is, ízlés kérdése. Azért óvatosan, mert nem mindenki szereti az ízét, közben kóstoljátok. Tedd bele a chilit. Egy kicsit rottyanjon meg, aztán már csak lassú tűzön kell összeérlelni az ízeket és puhítani az almát. Ez körülbelül fél óra.

Hogy mihez ajánlom? Húsok mellé, mártogatósnak sós snack-ekhez, de én nagyon szeretem májas ételekhez is.

Karácsonyi gasztro-ajándéknak is tökéletes!

 

Az almák kifejezetten sokoldalú gyümölcsök. Egészen nyár közepétől, akár tavaszig tudjuk fogyasztani őket! Bátran ültess almafát, hiszen növényvédelme nem olyan bonyolult, és bio-ban is nagyon jól kivitelezhető. A hazai termelők egy része már áttért biora, hadd ajánljak nektek egyet:

https://www.bioalmawebaruhaz.hu/

Náluk kapható fa, alma és almalé is. Minősített bio termesztők és nagyon kedvesek is! Támogassátok őket, ha van rá módotok, rendeljetek tőlük!


Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Harmónia ÖkoKert - Magyar