Cím: 9771 Balogunyom, Margeréta utca 3.
Telefon: +36 30 686 6621
E-mail: info@harmoniaokokert.hu
Az ősz kevés ember szíve csücske, pedig megvan a maga bája. Főleg azok szeretik, akik imádják az ízeket és szívesen szorongatják még jó időben a meleg bögrét. De nézzük, hogy a pumpkin spice latte mellet, mivel lehet még feldobni az októberi házi gaszto-élményeket, vagy ha már a karácsonyi gasztro-ajándékon törnéd a fejed, arra is jó ez a recept!
Az alma egy szuper gyümölcs! Ezzel kell, hogy kezdjem, hiszen elsősorban kertész vagyok. Szóval, ha csak egy gyümölcsfát tudsz telepíteni a kertedbe, akkor az alma legyen! Nem kell sokat foglalkozni a növényvédelmével, (nyilván azért kell) millió verziója van ízben, formában, érési-, és szüretelési időben is. Csodálatos, mikor virágzik, és hosszú életű fa.
Magát a gyümölcsöt nagyon sokféle módon lehet hasznosítani, azon kívül, hogy frissen megesszük.
Süthetünk belőle, eltárolhatjuk, kísérője lehet lekvároknak is, de önmagában is megállja a helyét, ha dzsemet készítünk.
De lássuk is a receptet:
Fűszeres alma-chutney:
|
Az összeállítás nagyon egyszerű.
Mindent megmosunk, meghámozunk és összeszeletelünk, hogy előkészítsük magunknak.
Körülbelül ekkora kockákra vágd fel az almát.
Az almát, hagymát, és a datolyát apró kockákra érdemes vágni, mert nem fogunk turmixolni. Így jobban fogyasztható. A fokhagymát és a gyömbért aprítóban vagy kézzel apró darabokra vágjuk, de akár le is reszelhetjük egy sajtreszelőn. Ezt követően egy magasabb falú lábasban üvegesre pároljuk a hagymákat, majd mehet bele a gyömbér. Minden fűszert adjunk hozzá, sót és borsot is, majd a mézzel kicsit forraljuk át. Jöhet az alma és a víz, majd óvatosan az ecet. Ez lehet más fajta is, ízlés kérdése. Azért óvatosan, mert nem mindenki szereti az ízét, közben kóstoljátok. Tedd bele a chilit. Egy kicsit rottyanjon meg, aztán már csak lassú tűzön kell összeérlelni az ízeket és puhítani az almát. Ez körülbelül fél óra.
Hogy mihez ajánlom? Húsok mellé, mártogatósnak sós snack-ekhez, de én nagyon szeretem májas ételekhez is.
Karácsonyi gasztro-ajándéknak is tökéletes!
Az almák kifejezetten sokoldalú gyümölcsök. Egészen nyár közepétől, akár tavaszig tudjuk fogyasztani őket! Bátran ültess almafát, hiszen növényvédelme nem olyan bonyolult, és bio-ban is nagyon jól kivitelezhető. A hazai termelők egy része már áttért biora, hadd ajánljak nektek egyet:
https://www.bioalmawebaruhaz.hu/
Náluk kapható fa, alma és almalé is. Minősített bio termesztők és nagyon kedvesek is! Támogassátok őket, ha van rá módotok, rendeljetek tőlük!