Téli madáretetés helyesen

Téli madáretetés nem csak biokertekben.

Szerencsére, a tél beköszöntével a legtöbb családi ház udvarán ott lógnak a madáretetők, benne finomabbnál-finomabb eleségekkel. Vajon kell-e ennél többet tennünk, vagy helyesen járunk-e el akkor, ha csak a boltban kapható eleségeket tesszük ki? 
Egyáltalán milyen célunk van azzal, hogy etetjük a kis tollasokat? Kell-e bármilyen veszélyre figyelnünk? Felelősségteljesen és megfelelő tudással nem nyúlhatunk mellé. Az alapszabályokat és tapasztalatokat pedig megosztom ebben a cikkben. 

Kezdjük is azzal, hogy miért kell, vagy egyáltalán kell-e etetnünk? Szerencsére hazánk éghajlata és természeti adottságai is ideálisak az itt telelő madarak számára és ha nem igazán szélsőséges az időjárás, akkor találnak maguknak élelmet. 

De akkor miért kell etetni? 

Nem KELL, hanem lehet. A madarakban való gyönyörködés, társaságuk a téli napokon, minden kertbarát hétköznapjait bearanyozzák. Különböző fajok felbukkanása, egyik a talajon, másik az etetőben… kisebb-nagyon harcok az etető körül… ez mind mind szórakoztató. 

Csak ennyi? Saját szórakoztatásra etessünk? 

Nem, nem. Azért ez összetettebb ennél. A biokertészek nagy segítői ezek a kis tollasok. Pont ezért fontos, hogy megfelelően etessünk és nem csak az eleségre gondolok, hanem a jó időzítésre is. Ugyanis legalább olyan fontos az is. De nézzünk mindent szépen sorban!

2. Mivel etessük a madarakat? 

 
  • Olajos magvak: arra figyelj, hogy ne legyen pirított és sózott. A legjobb a magas olajtartalmú fekete napraforgómag. De mehet mellé még sok minden, ami van otthon, vagy beszerezhető: diófélék, mogyorófélék… 
  • Állati zsiradékok: hájak, tepertők, vaj, lágysajt-tégla… mind mind jó egészben, darabban, vagy eleséggel gombócba is gyúrva. Én minden évben készítek a gyerekekkel ágakra akasztható verziót is, amit vajjal keverünk össze. Fontos, hogy ezt ki kell hűteni, hogy megszilárduljon, de ha ez megtörtént, fel lehet akasztani és ki lehet helyezni, ahova szeretnénk. A kinti hőmérséklet már egyben fogja tartani. Lehet ezzel a technikával saját “cinkegolyót”  is készíteni. Nem is kell nagyon cifrázni, nem a forma a lényeg, úgyhogy kevésbé ügyes kezű kiskertészek is nyugodtan fogjanak bele! Ha túl sok lett belőle, le lehet fagyasztani az etetési időszak végén!
  • Gyümölcsök: a víztartalmuk miatt nagyon ideális, ha almát vagy bármilyen gyümölcsöt félbe vágva kiteszünk az etetőbe. Lehet ágakra is tűzni, de egy kis vágást érdemes csinálni ezeket a gyümölcsökön, hogy a gyengébb csőrű madarak is könnyen falatozhassanak belőle. Ettől függetlenül itassunk is! Itt arra kell figyelni, hogy fagyok esetén mindig törjük fel az itatót, vagy cseréljük a vizet. Nagyon praktikus ha eleve olyan növényeket ültetünk, ami télen is ad “nedves” táplálékot a madaraknak bogyó formájában, vagy mi magunk készítünk bogyós etetőt. 

1. Mikor kezdjünk el etetni?

 

Nehéz pontosan megállapítani, hiszen az első fagyoknál kell az első marékkal kitenni, de hogy az mikor van, még az országon belül is eltérő lehet. Akár már ősszel, októberben is megkezdhetjük, mert a vonuló madaraknak is segítség, hogy megpihenhetnek egy egy falat almára, amit kiszúrtunk. Jellemzően azonban november közepe az az idő, amikor rendszeresítenünk kell az etetést. Meddig? A fagyok elmúltáig, ami megint csak nehéz kérdés, hogy mikor van/lesz. Általánosságban elmondható, hogy márciusban. 
Miért ne etessünk nyáron? Mert a költési időszakban a madaraknak már bőven elérhető a könnyen emészthető rovartáplálék és a friss bogyó, ami a fiókáknak a legideálisabb. Ha magvakat visznek a szülők nekik, az könnyen bélgyulladást okoz, vagy nem is tudja megemészteni. Nyáron ezek a magvak megavasodhatnak, a zsiradék megromlik. A magvakban nincs víz, nedvesség, amire szükségük lenne, és a bogyókból, rovarokból be tudják vinni. Arról nem is beszélve, hogy melyik kertész szeretné a rovarkártevőket nyáron nézegetni ahelyett, hogy kis barátaink összeszednék, segítve a növényvédelmi munkánkat. A nyári etetéssel megzavarhatjuk szokásaikat és leszoknak arról, hogy ők maguk keressék a táplálékot. 

Hozzávalók egy helyen. Magvak, és vaj.
IMG_5758
Kb. ilyen állagúra kell összegyúrni.
Akár sütikiszúróval is formázhatod.
Legyen lyuk a közepén, hogy fel tudd akasztani egy fára vagy bokorra.
Hűtést követően, felfűzve. Mehetnek is a helyükre.

3. Mit ne adj a madaraknak enni? 

Sajnos még mindig sok helyen látni kenyérféléket, vagy péksüteményeket az etetők körül, illetve a vízi állatokat is előszeretettel etetik ezekkel. Pedig nagyon ártalmas is lehet, erjedést követően gyulladást is okozhatnak és a madarak pusztulásához vezet. 
Továbbá semmilyen olajba áztatott emberi ételt, vagy húst ne helyezzünk az etetőbe. Chips, popcorn, sós ételek…nem tesznek jót. 
Nem szabad kutya vagy macskaeledelt sem kirakni, de tiltólistás a csontkukac, a nyers tészta vagy rizs is. 

Milyen egy jó etető?

Szerencsére nincs sok, és betarthatatlan szabály erre vonatkozóan. A legfontosabbak, hogy tudjon elfolyni belőle a víz, hiszen ha esik az eső, felgyűlhet benne és megfagyhat. A másik pedig, hogy könnyen hozzá tudjanak férni a madarak. 

A madarak között eltérő,  hogy melyik faj milyen táplálkozási szokásokkal rendelkezik. A fekete rigó pl.: talajról csipeget. A talajról való evést azért is szereti sok madár, mert könnyen észreveszik, ha ragadozó közelíti meg őket. 

Lehet kihelyezni lábazaton álló etetőket, ide a macska fel tud kapaszkodni, úgyhogy ajánlott valami “bökőssel” körbetekerni a talapzatot. 
Nagyon egyszerű módja az etetésnek, ha egy cserépalátétet rögzítünk fel valahova. Egyszerű, de nagyszerű. Kaphatóak önetetős tartók, egészen jó áron, különböző üzletláncokban is kapható műanyag verzió. Én magam is ilyet vettem, amihez egy ügyes kezű apuka/asztalos tartót is tud készíteni. De számtalan etető meg is vásárolható készen. Láttam azonban olyanokat, amik inkább “csicsásak” voltak, de nem praktikusak, hiszen mi értelme van annak, ha gyönyörű ugyan az etető, de a madarak nem férnek hozzá kényelmesen az eleséghez.

Viszonylag egyszeűen összeszerelhető egy ilyen adagolótartó madáretető.

Cinkegolyókról néhány gondolat: 

Hálóban kapható, ami megkönnyíti a kihelyezésüket, azonban ezt mégsem ajánlom. Ennek több oka van. A legtöbb madár ebbe kapaszkodik és sajnos sokszor bele is gabalyodik a lábuk. Nehezen szabadulnak. Illetve láttam  már felvételt cinkegolyót egészben lenyelő madárról, ami azt jelenti, hogy magát a hálót is megeszi. Az pedig akár a pusztulását is okozhatja. A cinkegolyó egyébként alkalmas az etetésre, de szedjük ki a hálóból és tegyük bele egy erre kialakított tartóba, ami szintén nem nagy beruházás és hosszú évekig, ha nem örök időkre megoldja a problémát!
Vannak olyan gyengébb csőrű madarak, akiknek kemény lehet ez a golyó, úgyhogy, ha igazán gondos madárbarát szeretnél lenni, akkor ajánlott az etető mellé még összetörni belőle és abban a formában is kihelyezni. 

Sokkal praktikusabb, és biztonságosabb így kínálni a cinkegolyókat.

Mindent összegezve érdemes belekezdeni a megfelelő alapok elsajátítása után, hiszen egész évben csodálhatjuk a szebbnél szebb madarakat, akik aztán cserébe segítenek nekünk a kertünk bio növényvédelmében is.
Az etetőket mindig figyeljük, ha megázna és nem fogyna az eleség, akkor cseréljük. Tartsuk tisztán az etetőket, a megfelelő időben pedig ürítsük ki.
Igyekezzünk a madárbarát kert kialakítására örökzöld cserjékkel, bogyós cserjékkel, fákkal, odúkkal, etetőkkel, itatókkal. 

Aki szeretne elmélyülni a témában egy mindent átfogó, nagyon alapos és szuper könyvet ajánlok neki: 
Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve (Az MME munkatársa) 
Illetve a http://www.mme.hu oldalon nagyon sok hasznos infó is megtalálható a témában. 

 

Shopping Cart
Scroll to Top
Call Now Button